Kaj je zemeljski plin

Zemeljski plin

Avtor: Tomo Jeseničnik

Zemeljski plin je vsestransko uporaben, udoben in ekonomičen vir ogrevanja.

Glede na svoje lastnosti je zemeljski plin najbolj kakovostno fosilno gorivo, kar lahko potrdi preko 100.000 gospodinjstev v Sloveniji. Njegova poraba se iz leta v leto povečuje.

Zemeljski plin pridobivamo iz vrtin na plinskih in naftnih poljih. Je nestrupen, nima vonja, barve ali okusa in je lažji od zraka. 98 odstotkov njegove kemijske sestave predstavlja metan, vsebuje pa še etan, druge ogljikovodike, ogljikov dioksid in vodo. Pod zemeljsko skorjo je zalog zemeljskega plina še za najmanj 80 let. Vsako leto se odkrivajo nova nahajališča. V primerjavi z nafto, so zaloge zemeljskega plina znatno večje.

Zemeljski plin je okolju prijazno gorivo, saj v primerjavi s premogom ali nafto vsebuje zanemarljivo nizke vrednosti žvepla. Prašnih delcev (saj in pepela) pri izgorevanju praktično ni. Ob pravilni nastavitvi plinskih naprav sta edina stranska produkta, ki nastajata v procesu izgorevanja, ogljikov dioksid in voda.

Zemeljski plin potuje po plinovodnih ceveh pod zemljo. Njegova uporaba razbremeni cestno omrežje, zmanjša se možnost razlitja in posledično grožnja podtalnici in ostalim vodnim virom. Ni vam potrebno skrbeti za zaloge goriva, saj vedno priteče po plinovodu v potrebnih količinah.

 

  ZEMELJSKI PLIN
Gostota (kg/Sm3) 0,75
Meja esplozivnosti (vol%) 4-16
Kurilna vrednost (kJ/Sm3) 34.076
Vnetišče (st.C) 645
Temperatura izgorevanja (st.C) 1950

 

Odstrani priponko

Največja dovoljena teža datoteke je 5MB.
Omogočeno je nalaganje datotek s končnicami *.png, *.jpg, *.gif in *.pdf.